Miresevini në shkollën Haxhi Qira

Në burizanë me nismën e patriotit të zonës Tugu I Nage Xhafës në vitet 1900 – 1910 mësohej shqip nga një grup të rinjsh sipas studiuesit Luan Bajo...

Shkolla e ardhmja jone

SHKOLLA , PROBLEMET DHE SFIDAT

Megjithese viteve te fundit ka pasur nje fokus me te madh nga shteti ne shkolla gjeresisht ne arsim ende ka shume gjera per te deshiruar. Ne fakt fokus me i madh ka qene ne infrastrukturen shkollore, gje kjo qe eshte me e domosdoshme per te realizuar nje kompleks aq kompleks sa eshte mesimdhenia . Por edhe ketu ende ka shume per tu bere, kur dihet fakti se ne te shumten e shkollave numri i nxenesve arrin ne deri ne 45 klasa ketu bejne pjese perjashtim ato shkolla qe gjenden ne zonat e thella rurale, zona te cilat pothuajse jane braktisur per shkak te emigrimit te banoreve drejt zonave urbane Te gjithe e pranojme se arsimi eshte shtylla e kombit dhe te gjithe po ashtu e pranojme se kombi yne shqiptar ka ngecur , stungur dhe nuk eshte atje ku duhet te ishte. A thua kjo ngecje dhe ky stangim eshte si rrjedhoje ne shtyllen e tij. Gjate ketyre viteve eshte punuar por j aq sa eshte dashur dhe aq sa ka pasur mundesi te punohet. Eshte bere diagnostifikimi i problemeve . Por diagnostifiimi nuk eshte problem sa eshte terapia. Duhet pranuar qe ka pasur perpjekje per te zgjidhur problemet megjithate ato ende jane prezente te pazgjidhura. Thone ndryshe "tortes" ju eshte dhene forma por jo shija. Klasa e 9, 10,11 dhe 12 ndryshimi i teksteve shkollore jane disa prej ndryshimeve qe u bone ne arsim gjate dekades se fundit . Pervec problemeve infrastrukturore rrjedhimisht atyre hapsinore shkolla ballafaqohet edhe me nje seri problemesh te tjera . Zbatimi i reformave , cilesia , vlersimi,edukimi, dhuna, mungesat e shumta te nxenesve renia e interesimit apo e motivimit per te nxene si dhe mossuksesi i nxenesve jane nder problemet me madhore ne shkollat tona. Sigurisht per ti zgjidhur te gjitha keto probleme duhet angazhim maksimal i profesionisteve , kohe mjete materiale dhe mbi te gjitha vullnet . Ajo qe duhet te jete shqetesuese e ne vecanti per mesimdhenesit , prinderit dhe ministrine e arsimit eshte fakti qe per shume nxenes shkolla eshte gjeja me e merzitshme dhe e neveritshme qe ata duhen bere. Oret mesimore jane oret me te gjata per ta, ndersa zilja eshte tingulli me i embel me te gjithe vrazhdesine e tij . Andaj ministria e arsimit duhet te zhvilloje politika dhe te hartoje plane, zbatimi i te cilave do te shkoje shkollen nje ambient me te dashur me aktraktiv dhe stimulues per nxenesit. Kjo do te kishte nje impalet direkt ne ngritjen e cilesise rritjen e interesimit dhe ne rezultate me te kenshme ne permbushjen e objektivave te barabarta ne korrikulimin e hartuar nga ministria e arsimit. Nje gje tjeter qe verehet ne shkollat tona eshte se , nxenesit stimulohen ne nxenien permendesh te lendeve mesimore gje kjo qe eshte e mundimshme , e lodhshme dhe me e lodhshme dhe me e keqja jo e dobishme per shoqerine dhe vete nxenesit . Nese qellimi eshte vetem te memorizuarit e te dhenave , atehere nuk eshte etike te mundohen nxenesit , kete gje tani shume mire mund ta bejne kompjuterat . Ka nxenes ne klasen 3 ose 4 qe akoma nuk kane pervetsuar shkrim-leximin. Kjo vetete eshte e turpshme ... Jo vetem per mesuesit por edhe per ministrine e arsimit dhe prinderit e papergjegjshem . Ndersa ne anen tjeter behet obliguese gjuha angleze madje qe nga klasa e pare . Natyrisht ata qe mbarojne gjimazin do te duhej te vazhdonin studimin me tej ndersa ata te cilet mbarojne shkollen profesionale qe duhej te ishin te gatshem per tregun e punes. Por jo gjithmone gjerat rrjedhin ashtu sic duhet . Ketu eshte nje problem mjaft serioz sepse jo te gjithe gjimnazistet arrijne te pranohen ne universitetin publik dhe nje numer shume i vogel i atyre qe mbarojne shkollimin e mesem profesional , mund te sigurjne nje vend pune . Realisht problemi eshte edhe me i thelle se kaq, dhe percjellet edhe pas perfundimit te studimeve . Thone ndryshe i riu pas shkollimit te mesem pa dallim gjimnazi apo shkolle profesionale eshte i improvizuar ose te vazhdoje studimet me shprese se pas perfundimit te gjej nje pune ose te gjeje fatin me letra diku ne evrope dhe te ike nga vendi ose te rrije ne shtepi dhe te beje cfardo pune qe ju ofrohet . Veshtire ne vendin tone me shume po krijohen probleme se vende pune. Fajtore jemi te gjithe per kete gjendje te krijuar por sigurisht dikush me shume e dikush me pak.. Sidoqofte eshte koha te zgjohemi nga gjumi ti hapim syte "me gishta" dhe te shohim ku jemi dhe ku deshirojme te shkojme . Me heret per shkak te rrethanave historike kemi qene te arsyeshem por tani gjerat kane ndyshuar dhe cuditerisht po verehet se fajtor per ngecje stangim dhe moszhvillim te vendit me shume se vete ne shqiptaret nuk eshte askush tjeter. Me nuk "pine uje " arsyetimet etj nuk ka justifikime duhet te ecim pepara...

Megjithese viteve te fundit ka pasur nje fokus me te madh nga shteti ne shkolla gjeresisht ne arsim ende ka shume gjera per te deshiruar. Ne fakt fokus me i madh ka qene ne infrastrukturen shkollore, gje kjo qe eshte me e domosdoshme per te realizuar nje kompleks aq kompleks sa eshte mesimdhenia . Por edhe ketu ende ka shume per tu bere, kur dihet fakti se ne te shumten e shkollave numri i nxenesve arrin ne deri ne 45 klasa ketu bejne pjese perjashtim ato shkolla qe gjenden ne zonat e thella rurale, zona te cilat pothuajse jane braktisur per shkak te emigrimit te banoreve drejt zonave urbane Te gjithe e pranojme se arsimi eshte shtylla e kombit dhe te gjithe po ashtu e pranojme se kombi yne shqiptar ka ngecur , stungur dhe nuk eshte atje ku duhet te ishte. A thua kjo ngecje dhe ky stangim eshte si rrjedhoje ne shtyllen e tij. Gjate ketyre viteve eshte punuar por j aq sa eshte dashur dhe aq sa ka pasur mundesi te punohet. Eshte bere diagnostifikimi i problemeve . Por diagnostifiimi nuk eshte problem sa eshte terapia. Duhet pranuar qe ka pasur perpjekje per te zgjidhur problemet megjithate ato ende jane prezente te pazgjidhura. Thone ndryshe "tortes" ju eshte dhene forma por jo shija. Klasa e 9, 10,11 dhe 12 ndryshimi i teksteve shkollore jane disa prej ndryshimeve qe u bone ne arsim gjate dekades se fundit . Pervec problemeve infrastrukturore rrjedhimisht atyre hapsinore shkolla ballafaqohet edhe me nje seri problemesh te tjera . Zbatimi i reformave , cilesia , vlersimi,edukimi, dhuna, mungesat e shumta te nxenesve renia e interesimit apo e motivimit per te nxene si dhe mossuksesi i nxenesve jane nder problemet me madhore ne shkollat tona. Sigurisht per ti zgjidhur te gjitha keto probleme duhet angazhim maksimal i profesionisteve , kohe mjete materiale dhe mbi te gjitha vullnet . Ajo qe duhet te jete shqetesuese e ne vecanti per mesimdhenesit , prinderit dhe ministrine e arsimit eshte fakti qe per shume nxenes shkolla eshte gjeja me e merzitshme dhe e neveritshme qe ata duhen bere. Oret mesimore jane oret me te gjata per ta, ndersa zilja eshte tingulli me i embel me te gjithe vrazhdesine e tij . Andaj ministria e arsimit duhet te zhvilloje politika dhe te hartoje plane, zbatimi i te cilave do te shkoje shkollen nje ambient me te dashur me aktraktiv dhe stimulues per nxenesit. Kjo do te kishte nje impalet direkt ne ngritjen e cilesise rritjen e interesimit dhe ne rezultate me te kenshme ne permbushjen e objektivave te barabarta ne korrikulimin e hartuar nga ministria e arsimit. Nje gje tjeter qe verehet ne shkollat tona eshte se , nxenesit stimulohen ne nxenien permendesh te lendeve mesimore gje kjo qe eshte e mundimshme , e lodhshme dhe me e lodhshme dhe me e keqja jo e dobishme per shoqerine dhe vete nxenesit . Nese qellimi eshte vetem te memorizuarit e te dhenave , atehere nuk eshte etike te mundohen nxenesit , kete gje tani shume mire mund ta bejne kompjuterat . Ka nxenes ne klasen 3 ose 4 qe akoma nuk kane pervetsuar shkrim-leximin. Kjo vetete eshte e turpshme ... Jo vetem per mesuesit por edhe per ministrine e arsimit dhe prinderit e papergjegjshem . Ndersa ne anen tjeter behet obliguese gjuha angleze madje qe nga klasa e pare . Natyrisht ata qe mbarojne gjimazin do te duhej te vazhdonin studimin me tej ndersa ata te cilet mbarojne shkollen profesionale qe duhej te ishin te gatshem per tregun e punes. Por jo gjithmone gjerat rrjedhin ashtu sic duhet . Ketu eshte nje problem mjaft serioz sepse jo te gjithe gjimnazistet arrijne te pranohen ne universitetin publik dhe nje numer shume i vogel i atyre qe mbarojne shkollimin e mesem profesional , mund te sigurjne nje vend pune . Realisht problemi eshte edhe me i thelle se kaq, dhe percjellet edhe pas perfundimit te studimeve . Thone ndryshe i riu pas shkollimit te mesem pa dallim gjimnazi apo shkolle profesionale eshte i improvizuar ose te vazhdoje studimet me shprese se pas perfundimit te gjej nje pune ose te gjeje fatin me letra diku ne evrope dhe te ike nga vendi ose te rrije ne shtepi dhe te beje cfardo pune qe ju ofrohet . Veshtire ne vendin tone me shume po krijohen probleme se vende pune. Fajtore jemi te gjithe per kete gjendje te krijuar por sigurisht dikush me shume e dikush me pak.. Sidoqofte eshte koha te zgjohemi nga gjumi ti hapim syte "me gishta" dhe te shohim ku jemi dhe ku deshirojme te shkojme . Me heret per shkak te rrethanave historike kemi qene te arsyeshem por tani gjerat kane ndyshuar dhe cuditerisht po verehet se fajtor per ngecje stangim dhe moszhvillim te vendit me shume se vete ne shqiptaret nuk eshte askush tjeter. Me nuk "pine uje " arsyetimet etj nuk ka justifikime duhet te ecim pepara...

1979

viti i ndërtimit

30

mësuese

150

nxënës të diplomuar

7

nxënes ekselent

Te Rejat e Fundit

Aktivitetet

Nxenesit me te mire

B. Fontenel

"Mendja e arsimuar përbëhet, si të thuash, nga mendjet e gjithë shekujve të mëparshëm."

B. Fontenel